CDJA start petitie tegen Plasterk

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, start een petitieactie tegen de plannen van minister Plasterk om studenten een tweede master en bachelor geheel zelf te laten betalen. De petitie – die ondertekend kan worden op www.stopplasterk.nl - zal aanstaande dinsdag aangeboden worden aan de minister.

Het CDJA maakt zich vooral zorgen om een gebrek aan investering in de kenniseconomie. ‘Het voorstel van Plasterk kan studenten en hun ouders per collegejaar zo’n 10.000 euro meer gaan kosten’, aldus CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen. ‘Juist in economisch moeilijke tijden waarin de banen niet langer voor het oprapen liggen en een sterke kenniseconomie onmisbaar is, zet de minister een rem op doorstuderen.’ Met de petitie wil het CDJA hier een stokje voor steken.

Het CDJA vreest dat verdiepende studierichtingen en de ontwikkeling van talentvolle studenten onder druk komen te staan. Ook voor studenten met een afgeronde HBO-opleiding wordt het financieel zeer onaantrekkelijk om alsnog een universitaire studie te doen. Zeker minder draagkrachtige studenten en hun ouders zullen de dupe worden van deze voorstellen. En dat dankzij een PvdA minister! Het stelt de jonge CDA’ers teleur dat dit kabinet vooral opkomt voor de gevestigde rechten van babyboomers en de jongere generatie laat betalen voor de crisis. Jeroen van Velzen: ‘Maar liefst eenderde van de jongeren heeft de laatste keer CDA gestemd. Wij roepen het CDA op om te zorgen dat zij daar geen spijt van krijgen.’