Café vecht boete rookverbod aan

Vandaag zullen de twee eigenaren van het Groningse café De Kachel hun veroordeling voor het schenden van het rookverbod aanvechten bij het gerechtshof in Leeuwarden. De twee werden in februari van dit jaar veroordeeld tot een boete van 1200 euro wegens het herhaaldelijk overtreden van het rookverbod.

In Den Bosch werd café Victoria in mei vrijgesproken van het schenden van het rookverbod. Het rechtscollege in Den Bosch oordeelde dat er een onvoldoende deugdelijke wettelijke grondslag is voor een rookverbod zonder personeel. De Hoge Raad zal later nog oordelen over deze uitspraak.

Wanneer dit nodig blijkt, is minister Ab Klink (Volksgezondheid) bereid om de regels omtrent het rookverbod aan te passen, om het algehele rookverbod voor de horeca overeind te houden. Hij blijft, evenals een meerderheid van de Tweede Kamer, voor een algemeen rookverbod. Klink meent dat er nu in de praktijk geen onderscheid bestaat tussen eenmanszaken en cafés waar wel werknemers tappen en bedienen.

Het doel van het rookverbod is bescherming van het personeel in de horeca. Zij hebben recht op een veilige werkplek en rook zou schadelijk voor de gezondheid zijn.