Staalconcern Corus schrapt ruim 2000 banen

Staalconcern Corus gaat meer dan tweeduizend banen extra schrappen, hoofdzakelijk bij zijn Britse activiteiten. Ook sluit Corus op termijn een buizenfabriek in Arnhem met het verlies van 123 arbeidsplaatsen. Dat maakte Corus vandaag bekend.

Het banenverlies komt bovenop de 3500 arbeidsplaatsen die in januari al moesten verdwijnen. Corus, onderdeel van het Indiase Tata Steel, heeft veel last van de wereldwijde recessie en de sterk afgezwakte vraag naar staal. Het staalconcern zoekt daarom naar manieren om kosten te besparen. Volgens Corus worden gedwongen ontslagen zo veel mogelijk voorkomen.

De overgrote meerderheid van de 2045 ontslagen valt bij de fabrieken van Corus in Groot-Brittannië. Daar verdwenen in januari al 2500 banen. De vestiging van Corus in Arnhem moet voor eind 2010 worden gesloten, aldus een woordvoerder. De fabrieken van Corus in IJmuiden blijven buiten schot. Daar verdwenen in januari al achthonderd van de bijna tienduizend banen.

Het nieuws over het Britse banenverlies kwam hard aan bij de vakbonden. "Dit is verwoestend nieuws voor de werknemers en hun families", aldus een Britse vakbondsleider. De bonden hebben de overheid gevraagd in te grijpen om het voortbestaan van de Britse staalindustrie te garanderen.

Corus-topman Kirby Adams toonde begrip voor de onrust. "We begrijpen dat deze ontslagen tot problemen zullen leiden voor de werknemers en hun families. Een herstel in Europa lijkt er echter voorlopig nog niet in te zitten, dus het is noodzakelijk dat we deze actie ondernemen."

Weer fors banenverlies Corus  (foto: ANP)