Rock Werchter wil varkens terrein laten schoon eten

Het leek de organisatoren van Rock Werchter een leuk idee om op een milieuvriendelijke manier van de enorme afvalberg af te komen. Men was namelijk van plan twee varkens, met de toepasselijke namen Rock en Roll, in te zetten om het festival schoon te eten. De Belgische wet steekt daar echter een stokje voor.

Volgens een wet bij onze zuiderburen is het namelijk verboden om het vee te voorzien van etensresten. Vooral het voeren van varkens wordt zwaar bestraft. Als men zwijnen namelijk keukenafval voorschotelt, kan varkenspest makkelijk worden overgedragen.

In plaats van varkens, wilde het rockfestival dan maar kippen inzetten om het terrein schoon te maken. Maar helaas, ook dat mag niet. "Wie thuis zijn kippen etensresten geeft, hoeft echter niet te vrezen; in de tuin van de consument wordt niet gecontroleerd", stelt het Federaal Voedselagentschap de Belgen gerust.

Bij Rock Werchter leggen ze zich bij de situatie neer. "De wet overtreden in het kader van groene projecten willen we natuurlijk niet. Er wordt nu gezocht naar een andere en legale manier om de keukenresten te verwerken."