PvdA daalt in peiling

De PvdA zit nog steeds in de hoek waar de klappen vallen. Na het verlies bij de verkiezingen voor het Europees parlement verliest de partij ook twee zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De sociaaldemocraten scoren negentien zetels, in de Tweede Kamer hebben ze er 33. Ook het vertrouwen in PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer is verder gedaald: ze scoort een 3,8. Bij de eigen achterban haalt ze nog geen vijf.

Regeringspartij CDA daalt van 29 naar 28 (nu 41 in de Kamer). De grote drie van de laatste jaren, CDA, PvdA en VVD, scoren met 61 zetels (40 procent) historisch laag. Tot 1990 haalden deze partijen altijd het dubbele binnen.

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders blijft bij De Hond met 31 zetels de grootste partij. Verder stijgt GroenLinks een zetel in de peiling van twaalf naar dertien, gaat Trots op NL van Rita Verdonk van een naar twee en komt de Partij voor de Dieren met een winst van een op vier zetels. Dat is de hoogste score die de partij bij De Hond ooit noteerde en een verdubbeling van het zetelaantal in de Tweede Kamer.

PvdA daalt in peiling Maurice de Hond  (foto: ANP)