Nederland wil zwarte lijst falende arts

Er moet volgens meer dan de helft van de Nederlanders een zwarte lijst van specialisten die medische fouten hebben begaan komen. Daarnaast willen Nederlanders ook dat fouten harder bestraft worden. Dit wees onderzoek in opdracht van adviesbureau Porter Novelli uit.

 

Vorige week maakte minister Klink van Volksgezondheid al bekend dat er een Europese lijst moet komen die door patiënten op internet geraadpleegd kan worden. Daarnaast wil hij in heel Europa de verplichting dat een zorginstelling een verklaring omtrent gedrag vraagt van iedere arts die uit een ander land komt. Ook wanneer artsen zich in willen schrijven in het artsenregister in het buitenland moet volgens Klink een verklaring omtrent gedrag overlegd worden.

 

Het onderzoek wees ook uit dat Nederlandse patiënten meer openheid van artsen en specialisten wensen en dat meer dan de helft van de Nederlandse patiënten voorafgaand aan een behandeling duidelijkheid wil over de slagingskans van de ingreep. Het vertrouwen van de patiënt in artsen en specialisten is daarnaast ook niet erg goed. Fysiotherapeuten kwamen er in het onderzoek goed vanaf, met een 7,5. Ook diëtisten en homeopaten krijgen een voldoende, al ligt dit cijfer wel flink lager: respectievelijk een 6,8 en een 5,8.