Politie Londen deed aan waterboarding

De Britse krant The Times meldt vandaag dat de Londense politie zich schuldig heeft gemaakt aan 'waterboarden'. Bij deze beruchte marteltechniek worden ondervraagden op een plank gebonden en daarna bedolven onder water. Op deze manier krijgen zij het gevoel dat ze verdrinken.

De marteltechniek zou vorig jaar zijn gebruikt door zes agenten uit de stadsdelen Enfiel en Tottenham. Door gebruik te maken van de harde verhoormethode, wilde ze informatie los krijgen uit vier verdachten in een drugszaak. De klachtencommissie van de Britse politie (IPCC) doet onderzoek naar de agenten. Tijdens dit onderzoek zijn alle zes de agenten geschorst.

Het is niet de eerste keer dat de Londense politie in het nieuws komt wegens buitensporig optreden. Eerder dit jaar stierf een passant bij een demonstratie tegen de G20-top aan een maagbloeding. Agenten hadden deze persoon hardhandig opzij geduwd wat de verwondingen had veroorzaakt. Een aatal jaar geleden werd een metropassagier nog doodgeschoten door de agenten uit de Britse hoofdstad: ze dachten dat hij een terrorist was.