Ga gerust weer naar Mexico

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Mexico niet langer af, zo maakte het vandaag bekend. Het reisadvies voor het Latijns-Amerikaanse land werd op 28 april ingesteld in verband met de Mexicaanse griep.

Volgens het ministerie is duidelijk dat het ziektebeeld van het griepvirus tot nog toe over het algemeen mild is. Daarnaast is het virus inmiddels in 73 landen, waaronder Nederland, vastgesteld. Daarom ligt een specifiek op Mexico gericht reisadvies niet langer in de rede, aldus Buitenlandse Zaken.

Het ministerie roept reizigers wel op waakzaam te blijven. Wie binnen een week na terugkeer uit Mexico koorts of luchtwegproblemen heeft, wordt aangeraden om thuis te blijven en de huisarts te bellen.

Dat de situatie in Mexico aan de beterende hand is betekent nog niet dat het gevaar van de Mexicaanse griep is geweken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO staat op het punt de hoogste alarmfase voor de Mexicaanse griep uit te roepen. Dat heeft de plaatsvervangend directeur-generaal van WHO, Keiji Fukuda, dinsdag in Genève laten weten. Bij alarmfase zes is er sprake van een pandemie.

Fukuda uitte zijn zorgen over aanhoudende verspreiding van het zogeheten H1N1-virus in de wereld. In 73 landen zijn meer dan 26.500 mensen besmet geraakt, van wie er 139 zijn overleden.

In steeds meer landen komen besmettingen van mens-op-mens voor, zonder dat de betrokken personen naar risicolanden als Mexico en de Verenigde Staten zijn gereisd. De WHO hanteert nu fase vijf, dat betekent dat een pandemie aanstaande is.


Ga gerust naar Mexico  (foto: DAG)