Aandacht voor berberaapjes

De PvdD vraagt aandacht voor de illegale import van berberaapjes uit Marokko. De partij is van mening dat het toenemende toerisme naar het Noord-Afrikaanse land een bedreiging is voor de soort. Jaarlijks nemen honderden toeristen een berberaapje mee naar huis.

De berberaap wordt ook wel magot of Turkse aap genoemd. In Turkije komen ze echter niet voor, wel in Marokko. Berberapen leven aan de overkant van de Middellandse zee: op de rots van Gibraltar.

Het opvangcentrum voor uitheemse dieren krijgt jaarlijks veel berberapen binnen. Mensen komen bij thuiskomst er achter dat de aapjes nauwelijks te handhaven zijn. Europees lijsttrekker Natasja Oerlemans van de PvdD vraagt dinsdag tijdens een werkbezoek aan Stichting AAP aandacht voor het probleem. In Marokko leven er nog maar vijfduizend tot zesduizend berberapen in het wild, twintig jaar geleden lag dat aantal nog rond de 17.000 exemplaren.

De PvdD doet beroep op het gezonde verstand van toeristen en vraagt hen geen dieren meer te kopen en proberen handelaren duidelijk te maken dat zij de handel in de aapjes niet op prijs stellen.


Beter af in het wild