Wilders lacht om berisping Balkenende

Geert Wilders is vandaag berispt door Jan Peter Balkenende. De premier heeft zijn afkeuring uitgesproken over uitspraken van de PVV-voorman, vandaag tijdens het Verantwoordingsdebat. Hierin uitte Wilders kritiek op journaliste Joanie de Rijke, die door de Afghaanse Taliban is ontvoerd en verkracht. Wilders wilde hiermee het moreel verval in Nederland onder de aandacht brengen, tot een berisping aan toe.

Joanie de Rijke is verkracht door de Taliban, maar vertelde begrip te tonen voor de verkrachters. Volgens Wilders is dat "tekenend voor het moreel verval van onze elite. Die hele elite lijdt aan het Stockholmsyndroom ".

"Ik vond die vergelijking eerlijk gezegd uiterst pijnlijk en smakeloos", zegt Balkenende. Hij vindt dat Wilders de journaliste op een beschamende manier heeft neergezet. De premier zei te hopen dat Wilders zich diep in zijn hart schaamt voor de uitspraken, maar Wilders is niet onder de indruk van de berisping. "Het morele verval van het goedpraten van een verkrachting is tekenend voor de elite waar u ook toe behoort. U kunt bezwaar maken tot u een ons weegt", antwoordde de PVV-voorman tegen Balkenende.