Politicus wil AIDS-patiŽnten brandmerken

Een uitspraak van een politicus heeft in Swaziland veel stof doen opwaaien. De man heeft namelijk voorgesteld om AIDS-patiënten een brandmerk op hun kont te geven. De man heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden en toegegeven dat zijn voorstel 'echt slecht' was.

Timothy Myeni, parlementslid in het zuid-Afrikaanse Swaziland, heeft zichzelf heel wat kritiek op de hals gehaald met zijn proefballonnetje van vorige week. Naast het laten testen van iedere inwoner op het HIV-virus, wilde hij door middel van een brandmerk op het achterwerk aangeven of de persoon in kwestie besmet is of niet.

Myeni moest op het matje komen bij de Treatment Action Campaign. Deze organisatie, die ijvert voor de rechten van wie met HIV is besmet en voor een betere gezondheidszorg in het algemeen, organiseerde een briefing in Johannesburg. Hier verontschuldigde de politicus zich voor de media.

Myeni vertelde dat hij op het idee van zijn plan kwam door mee te doen aan een aids-workshop met beleidsmakers in Swaziland. "Om met iemand seks te hebben, kan men dan eerst de kont van de partner controleren vooraleer de daad al dan niet voort te zetten." 

Het Afrikaanse land Swaziland is een van der armste landen ter wereld. AIDS is dan ook een grote plaag in dit land. Maar liefst een op de vier inwoners is er dan ook besmet met het HIV-virus.