'Holocaust ontkennen moet kunnen'

Naast de PVV van Geert Wilders werpt nu ook de VVD zich op als voorvechter van het vrije woord. Partijleider Mark Rutte komt binnenkort met een initiatiefwetsvoorstel om de vrijheid van meningsuiting in Nederland te versoepelen. En ja, het ontkennen van de holocaust hoort volgens Rutte ook bij die vrijheid.

"Hoe onzinnig het ook is dat iemand de holocaust ontkent, verbieden moet niet", zo stelt Rutte in het AD. Volgens de VVD'er zorgt een verbod juist tot een gebrek aan discussie "en dan kun je mensen dus ook niet van hun ongelijk overtuigen." Het ontkennen van de holocaust is in Nederland niet bij wet verboden, maar wordt volgens rechters gezien als een vorm van haatzaaien en is daarom toch strafbaar.

Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël reageert onthutst op de plannen van Rutte. "Als je zegt dat Joden de holocaust uit hun duim zuigen, zet je de deur open naar haat. Daarom moet het strafbaar blijven", zo stelt Naftaniel in het AD. Ook de coalitiepartijen zijn het niet met Rutte eens. Het CDA vindt dat belediging strafbaar moet blijven, de PvdA is verdeeld en de ChristenUnie werkt juist aan een wetsvoorstel dat het ontkennen van de holocaust bij wet moet verbieden.

Zie ook de discussie op het forum!