Demonstratie Nederlandse Volks Unie gaat door

In heel Den Bosch geldt vandaag van 10.00 tot 20.00 uur een noodverordening in verband met een demonstratie van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie.

Dat betekent dat het verboden is zaken mee te dragen 'die de orde verstoren' en dat de politie in heel de stad preventief gaat fouilleren. Wie een capuchon of sjaal draagt of anderszins onherkenbaar over straat gaat, wordt er meteen uitgepikt. 'Wie niet herkend wil worden, heeft kwaad in de zin', aldus de redenering van burgemeester Ton Rombouts.

Hij vaardigde de noodverordening gisteren uit, nadat een Bossche rechter had bepaald dat het demonstratieverbod dat Rombouts had opgelegd aan de Nederlandse Volks Unie, niet rechtsgeldig was. Volgens de rechter is onvoldoende aangetoond dat andere evenementen in het weekeinde zoals de Vestingloop, zoveel politie-inzet vragen, dat de demonstratie niet goed te begeleiden zou zijn.

Naar verwachting zullen enkele tientallen leden van de NVU meelopen in de demonstratie ‘tegen het casino-kapitalisme’, die gepland staat om één uur. Linkse activisten hebben al aangekondigd de tocht te verstoren. In het verleden liepen demonstraties van de NVU al vaker uit op rellen.


Demonstratie Nederlandse Volks Unie gaat door  (foto: DAG)