Permanent cameratoezicht op Schiphol

Drie jaar lang hebben de voorbereidingen in het diepste geheim plaatsgevonden: permanent cameratoezicht op Schiphol. Iedere beweging op de luchthaven wordt direct live meegekeken door marechaussees en douaniers, en dat 24 uur per dag en zeven dagen per week.

Geheime stukken die in het bezit zijn van De Telegraaf wijzen uit dat het intensieve cameratoezicht deze maand zal starten. In eerste instantie zal het cameratoezicht zich beperken tot de openbare ruimten, later zullen ook filmbeelden van afgeschermde gebieden worden gemaakt. Eén van deze gebieden is het bagageafhandelingssysteem. In dit labyrint onder Schiphol zijn drugsbendes op grote schaal actief.

Het cameratoezicht is een extra veiligheidsmaatregel tegen grootschalige criminaliteit en terrorisme, zodat de marechaussee en douaniers direct gebruik kunnen maken van de beelden. Tot op heden was het voor de marechaussee slechts mogelijk camerabeelden na een incident op te vragen indien zij een opsporingsverzoek van justitie hadden verkregen.

Indien de nieuwe maatregel werkelijk wordt ingezet zullen tientallen douaniers en marechaussees alles wat op Schiphol gebeurt gaan volgen via monitoren op de verschillende meldkamers. Het systeem is er technisch helemaal klaar voor: van de 'meekijkruimten' tot de op afstand bedienbare camera's.

Burgemeester Weterings van de gemeente Haarlemmermeer heeft toestemming gegeven voor het cameratoezicht. De gemeente is namelijk van mening dat het permanente cameratoezicht noodzakelijk is om de veiligheid op Schiphol te vergroten. Onder meer drugs- en mensensmokkel via Schiphol moet op deze manier teruggedrongen worden.

Met dank aan COLAIUTA voor de submit.