'Kinderen ontvoerd uit kampen Sri Lanka'

Een onbekend aantal kinderen is ontvoerd uit vluchtelingenkampen in Sri Lanka. Dat hebben internationale hulporganisaties gemeld, zo meldde de BBC vandaag. De organisaties willen dat de Verenigde Naties een onderzoek doen naar de weggehaalde kinderen.

The Coalition to Stop the Use of Child Soldiers, een koepelorganisatie waarbij groeperingen als Amnesty International en Human Rights Watch zijn aangesloten, liet weten dat kinderen zijn weggehaald uit kampementen in de regio Vavuniya in het noorden van Sri Lanka. Honderdduizenden mensen die klem zaten tussen het Sri Lankaanse leger en de rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE) hebben hun toevlucht in de kampen gezocht. Onder hen zijn tienduizenden kinderen.

De woordvoerster zei dat paramiitaire groepen van Tamils die aan de regering verbonden zijn achter de ontvoeringen zouden kunnen zitten. Daarvoor zouden ze verschillende motieven hebben. In een aantal gevallen zouden kinderen zijn ondervraagd over hun banden met de Tamil Tijgers. In andere gevallen waren de ontvoerders uit op losgeld, aldus de woordvoerster.

Een Sri Lankaanse militaire woordvoerder sprak de berichten over de weggehaalde kinderen tegen.