Staatsloterij beschuldigd van misleiding

Volgens Loterijverlies.nl keert de Staatsloterij minder uit dan ze belooft. Namens 22.000 gedupeerden eist Loterijverlies.nl miljoenen euro's aan genoegdoening in een rechtszaak tegen de Staatsloterij. In negen jaar tijd is het verschil tussen de werkelijke en gesuggereerde uitkering opgelopen tot ruim 200 miljoen euro.

"Dit is pure misleiding," zegt Ferdy Roet, initiatiefnemer van Loterijverlies.nl. "De Staatsloterij bedriegt de boel willens en wetens, slechts met het doel mensen over de streep te trekken een staatslot te kopen. Dat is extra kwalijk omdat de Staatsloterij volgens de wet gokken juist niet mag stimuleren."

Loterijverlies.nl berekende dat de Staatsloterij in negen jaar tijd in plaats van de 449 miljoen euro  die zij meldde slechts 231 miljoen uitkeerde. Loterijverlies-directeur Ferdy Roet vergeleek de officiële kwartaalrapportages van de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij van 2000 tot en met 2008 met de cijfers die de Staatsloterij openbaar maakte.

Volgens advertenties van de Staatsloterij werd er op Koninginnedag 2005 ruim 15 miljoen euro aan prijzen uitgekeerd, in werkelijkheid was dit slechts 5 miljoen euro. De Staatsloterij noemt de beschuldigingen ridicuul, maar weigert inhoudelijk weerwoord te geven, omdat de zaak onder de rechter is.