Lekker ding krijgt beter betaald

Mooie mensen krijgen beter betaald dan lelijke types met soortgelijke banen, hebben wetenschappers in Florida ontdekt.

Maar het is niet per se zo dat alleen een knap koppie leidt tot een goed salaris, het komt ook door het gedrag dat voortvloeit uit die schoonheid. Mooie mensen zijn volgens de psychologen vaker fijne collega’s. Dat komt doordat ze zekerder zijn van zichzelf, waardoor ze opgewekt zijn en opvallen op kantoor. Daarnaast zijn mooie mensen vaker hoger opgeleid, mogelijk ook als gevolg van die zelfverzekerdheid.

In het onderzoek werden 200 mannen en vrouwen tussen de 25 en 75 gevraagd naar hun inkomen, levensstijl, opleiding en stressfactoren. Bovendien werd een IQ-test afgenomen. Een andere groep mensen werd gevraagd de aantrekkingskracht van de onderzoekspopulatie te beoordelen.

De uitkomst: mensen die aantrekkelijk worden gevonden, verdienen meer ten opzichte van anderen met een vergelijkbaar intelligentieniveau.

Maar een fijn uiterlijk brengt je niet overal: werknemers met de hoogste intelligentieniveaus verdienden altijd meer dan mensen die minder slim zijn, ongeacht hun uiterlijk.

Professor Tim Judge tegen The Telegraph: ‘Het effect van algemene intelligentie op inkomen is nog altijd groter dan het effect van uiterlijke aantrekkingskracht.’


Lekker ding krijgt beter betaald  (foto: DAG)