Slaven bevrijd uit aspergeboerderij

In het Brabantse Someren zijn vijftig Oost-Europese seizoenarbeiders uit hun slavernij bevrijd door de politie en arbeidsinspectie. Het merendeel van de aspergestekers waren Roemenen die in mensonterende omstandigheden werden vastgehouden door hun bazin.

De politie en arbeidsinspectie brachten een bezoek aan de boerderij omdat de veiligheidsvoorschriften er niet werden nageleefd. Toen ze daar aankwamen, troffen de agenten een schandalige situatie aan.

Burgemeester Veltman van Someren heeft alles met eigen ogen geconstateerd. "Dit leek echt een vorm van slavernij. De mensen sliepen in vuile ruimtes waar geen ramen in zaten, en die werden 's nachts afgesloten. Ze zouden als ratten in de val hebben gezeten bij brand. Ze mochten het terrein niet af en moesten paspoorten en andere papieren inleveren. Daarnaast moesten ze al hun spullen op het perceel zelf kopen. Ook betaalden ze nog voor kost en inwoning. De mensen kregen per week een voorschot van vijftig euro op hun loon dat ze nooit hebben gekregen. Ze verdienden vijf euro per uur en moesten de klok rond werken, terwijl hen in Roemenië dertien euro per uur was toegezegd. Er is geweld tegen ze gebruikt en ga zo maar door. Het leken daadwerkelijk wel slaven."

De dakloze arbeiders zijn ondergebracht in tenten en er zal een bus geregeld worden die hen naar huis brengt.