Mogelijk opnieuw racisme tijdens GP Spanje

Een zwart geschminkte man heeft gisteren tijdens de Grand Prix van Spanje voor opschudding gezorgd. De man, die een racestuur in zijn handen had en een McLaren shirt droeg, had zijn gelaat volledig zwart geschminkt, mogelijk als verwijzing naar de donkere McLaren coureur Lewis Hamilton. De internationale autosportbond FIA gaat onderzoeken of de make-up van de man een racistische verwijzing is naar regerend wereldkampioen Hamilton.

Het is niet voor het eerst dat de FIA Spanje op de vingers tikt wegens vermeend racisme. Vorig seizoen dreigde het Zuid-Europese land zelfs bijna haar Grands Prix kwijt te raken toen Spaanse fans zich herhaaldelijk racistisch uitlieten tegen de donkere coureur. Veel Spaanse racefans houden Hamilton verantwoordelijk voor het vertrek van de Spaanse publiekslieveling Fernando Alonso bij McLaren. De Spaanse organisatie beloofde toen beterschap.

Tijdens de editie van dit jaar waren het echter geen grote groepen fans die zich misdroegen, maar trok alleen deze man de aandacht. Het is daarom des te pijnlijker dat juist deze 'fan' enkele seconden prominent in beeld werd genomen door de camera's van de BBC.


Mogelijk opnieuw racisme tijdens GP Spanje  (foto: DAG)