Autoverkopen VS dalen naar dieptepunt

De autoverkopen in de Verenigde Staten zijn in april verder gezakt. In bijna dertig jaar tijd zijn niet zo weinig auto's in het land verkocht als in april. Verschillende autobouwers brachten gisteren hun cijfers naar buiten.

Het Japanse Toyota werd het hardst getroffen. In de Verenigde Staten werden 42 procent minder auto's van Toyota verkocht. Het eveneens Japanse Nissan noteerde een daling van 38 procent. Het Amerikaanse General Motors verkocht 34 procent minder auto's en branchegenoot Ford zag zijn verkopen 32 procent inzakken. Ford verwacht dat de autoverkopen in de tweede helft van dit jaar weer zullen aantrekken.

De zwakke automarkt noopte Chrysler tot een aanvraag voor failissementsbescherming. De autofabrikant gaat reorganiseren en maakt een doorstart met behulp van de Italiaanse autobouwer Fiat.

General Motors, die tot nu toe 15,4 miljard dollar aan overheidssteun heeft ontvangen, zit in dezelfde problemen als Chrysler. Het bedrijf heeft tot 1 juni om aan te tonen de organisatie op eigen kracht weer levensvatbaar te kunnen maken.

Autoverkopen VS dalen naar dieptepunt  (foto: ANP)