35.000 Alkmaarders vieren feest

Het was feest vanavond in Alkmaar, waar de kampioenen van AZ werden gehuldigd voor het behalen van de landstitel.

De huldiging op het Noordhollands kanaal liet aanvankelijk even op zich wachten. De spelersboot, die op weg was naar de huldigingsplek op het water, werd door de politie circa 20 minuten lang tegengehouden.

De boot mocht pas weer verder toen de supporters op het beweegbare deel van de voetgangersbrug, op de plek bij de huldiging, waren vertrokken. De brug is niet bestand tegen zoveel mensen.

Rond 19.50 uur arriveerden de spelers en technische staf op de huldigingsplek. Dirk Scheringa betrad als eerste het podium. De voorzitter van de Alkmaarders, met zijn vrouw Boukje naast zich, werd luid toegezongen door de tienduizenden uitgelaten fans.

Na de voorzitter werd de technische staf het ponton opgeroepen. Louis van Gaal was daarvan de laatste. De trainer was uitbundig. Hij klapte, sprong op en neer en maakte een vreugdedans met Scheringa. De spelers kwamen als laatste op het podium.

De club ontving een penning van verdienste van de gemeente Alkmaar. "Wij zijn apetrots op jullie", zei burgemeester Piet Bruinooge. "Na 28 jaar zijn we eindelijk weer kampioen. Deze kaaskoppenstad is jullie erg dankbaar. Complimenten voor iedereen, maar natuurlijk vooral voor de spelers. Zij hebben het uiteindelijk allemaal gedaan. Het is fantastisch om het op deze manier te vieren."

Rond half tien was het officiële gedeelte voorbij en stapten alle spelers, leden van de technische staf, bestuursleden en andere medewerkers van AZ stapten weer op de boot.

Er zijn vanavond acht personen aanghouden in Alkmaar, omdat ze gewelddadig waren, zich schuldig maakten aan belediging, zich misdroegen met vuurwerk en baldadig waren.

Verder raakten twee mensen gewond nadat zij door een bushokje zakten. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie waren naar schatting 35.000 mensen bij de huldiging aanwezig.


35.000 Alkmaarders vieren feest  (foto: DAG)