VU: het was zo'n rustige man

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is geschokt door het bericht dat een van haar medewerkers, de Amerikaanse professor G.Z., in de Verenigde Staten wordt gezocht wegens een drievoudige moord.

De 57-jarige Z. zou gisteren in Athens, in de staat Georgia, drie mensen hebben doodgeschoten, onder wie zijn ex-vrouw. Twee mensen raakten gewond.

Op haar website schrijft de VU: "Onze eerste gedachten en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en de nabestaanden. Wij kunnen slechts gissen naar de motieven van de heer Z. die wij kennen als een rustige en begenadigde onderzoeker."

De faculteit zegt de verdachte te kennen als een rustige, inspirerende man. Een uitstekend wetenschapper met een brede interesse en een toegewijd begeleider van jonge onderzoekers.

Z. was drie jaar geleden enkele maanden te gast bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de VU. De samenwerking beviel zo goed dat de Amerikaan per 1 april 2007 voor een dag in de week werd aangesteld als hoogleraar. Hij werkte gedurende periodes van een tot twee maanden achtereen. Hij heeft ook een huis in Amsterdam.