Kauwgom maakt tieners slimmer

Een recentelijk uitgevoerde Amerikaanse studie heeft uitgewezen dat kauwgom ervoor zorgt dat tieners beter scoren op wiskundige toetsen. Daarnaast helpt kauwgom volgens de onderzoekers bij het bestrijden van stress.

Voor het onderzoek volgden de onderzoekers 108 scholieren tussen de 13 en 16 jaar oud. De helft van de onderzoeksgroep kreeg suikervrije kauwgom tijdens de lessen, toetsen en tijdens het maken van hun huiswerk. Veertien weken na aanvang van het onderzoek bleek dat de kauwgomkauwende scholieren drie procent hoger scoorden dan voorheen. Deze kleine verbetering is volgens de onderzoekers toch een belangrijk onderzoeksresultaat.

Een ander onderzoek, gehouden onder universiteitsstudenten, toonde aan dat kauwgom kauwen tijdens een moeilijke computertest ervoor zorgt dat de studenten minder last hebben van stresshormonen dan wanneer ze geen kauwgom kauwden. Volgens de onderzoekers zorgt de vermindering van stress ervoor dat iemand zich makkelijker kan concentreren op zijn werk. 

De resultaten zijn volgens onderzoeker Gil Leveille belangrijk. "Dit is de eerste keer dat we wetenschappelijk kunnen bewijzen dat studenten echt beter presteren wanneer ze mogen kauwen."

Met dank aan Pjet voor de submit.