Bezoek illegale prostitutie strafbaar

Het bezoeken van illegale prostituees in Nederland wordt strafbaar. Het kabinet heeft besloten een dergelijke maatregel in te voeren omdat in het illegale prostitutiecircuit veel misstanden en uitbuiting voorkomen. Ook zijn in dit circuit vaker vrouwen betrokken die slachtoffer zijn van mensenhandel of vrouwen die illegaal in Nederland wonen.

Er komt voor prostituees een registratieplicht, zij die dit niet doen of prostituees die werken in een seksbedrijf zonder vergunning zijn straks ook strafbaar. Ook wordt van alle bedrijven verwacht dat zij een vergunning aanvragen. Het is voor elk prostitutiebedrijf verplicht om een vast adres met vaste telefoonlijn te hebben. Alle vergunningen van landelijke escortbedrijven zullen bovendien in een landelijk register komen te staan.

Met alle regels hopen het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Justitie dwang, misbruik en mensenhandel in de Nederlandse prostitutie te bestrijden. Het parlement moet nog wel instemmen met de nieuwe regel.