Nieuwe beelden Abu Ghraib opgedoken

Het gerenommeerde onderzoeksmagazine Mother Jones heeft video's in handen gekregen uit de beruchte Iraakse gevangenis Abu Ghraib. De beelden zijn gemaakt door Amerikaanse soldaten, vlak voordat het complex in 2006 zijn deuren sloot.

Onder het regime van oud-dictator Saddam Hussein was Abu Ghraib een zeer gevreesd instituut waar diens tegenstanders werden gemarteld en vermoord. Na de val van zijn regime in april 2003 namen de Amerikanen de gevangenis in gebruik.

Een jaar later doken foto's op van Amerikaanse bewakers die zich in Abu Ghraib schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gevangenen.

Het martelverleden van de Verenigde Staten is momenteel weer helemaal actueel. President Barack Obama had deze maand nog niet bekendgemaakt dat agenten van de CIA die onder Bush gebruik maakten van omstreden verhoortechnieken, niet zullen worden vervolgd, of er dook een geheime memo op, waaruit bleek dat Khalid Sjeikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen van elf september, maar liefst 183 keer waterboarding had ondergaan, de verhoortechniek waarbij een verdachte het gevoel krijgt te verdrinken.

Tegelijkertijd gaf Obama aan dat hij wel de openheid van zaken wil geven over de harde CIA-verhoren die mensenrechtenorganisaties en linkse politici al jaren eisen.

Op 28 mei aanstaande kan er al wat van die openheid komen. Dan geeft de Amerikaanse regering namelijk voor het eerst foto's vrij van mishandelingen door Amerikaans personeel in gevangenissen in Irak en Afghanistan. Het gaat om ten minste 44 beelden, zo maakte de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU donderdag bekend.

ACLU heeft dat afgedwongen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De organisatie wil met de foto's aantonen dat mishandeling van gevangenen door Amerikaans personeel geen incidenten betrof, maar wijdverbreid was.

De video's van Mother Jones zijn lang niet zo onthullend als de martelfoto's uit Abu Ghraib, maar ze geven wel een naargeestig beeld van de plek die een open zenuw vormt in de recente Amerikaanse geschiedenis.


Nieuwe beelden Abu Ghraib opgedoken  (foto: DAG)