Alcohol geen excuus voor seks met minderjarige

Dronkenschap is geen excuus voor een man om ‘per ongeluk’ met een minderjarig meisje naar bed te gaan. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie in het British Journal of Psychology.

In veel landen kunnen mannen die beschuldigd worden van seks met een minderjarige op ‘redelijke gronden’ claimen dat ze niet wisten hoe oud het meisje was.

Factoren die meetellen in zulke zaken zijn hoeveel alcohol de man heeft gedronken en hoeveel make-up het meisje ophad. Maar uit onderzoek van de Britse universiteit van Leicester blijkt dat die factoren geen enkele rol spelen.

Wetenschappers ondervroegen 240 mannen en vrouwen te kijken naar tien foto’s van 17-jarige meisjes. De afbeeldingen waren digitaal bewerkt om de meisjes ouder of jonger te laten lijken, onder meer met make-up. De testpersonen moesten aangeven of de meisjes volwassen waren.

De helft van de mannen en vrouwen had alcohol gedronken voordat ze naar de foto’s keken. Alcohol beïnvloedde het vermogen van de vrouwelijke testpersonen enigszins om de juiste leeftijd te schatten. De mannen bleken desondanks goed in staat te zijn om in te schatten of de meisjes volwassen waren of niet, ook al hadden ze aardig diep in het glaasje gekeken.


Alcohol geen excuus voor sex met minderjarige  (foto: DAG)