Ze zijn eruit: 1,8 miljard euro aan bezuinigingen verdeeld

Het kabinet is het gisteren 'op hoofdlijnen' eens geworden over bezuinigingen de komende jaren. Dat zei premier Jan Peter Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad.

Er zijn afspraken gemaakt over bezuinigingen in 2009 en 2010. In 2011 wordt in principe 1,8 miljard euro structureel bezuinigd, maar de uitwerking hangt af van de stand van de economie. Minister Wouter Bos van Financiën toonde zich "zeer tevreden dat het gelukt is".

De begroting voor 2009 moest worden aangepast door een aantal fikse tegenvallers van ongeveer 2 miljard euro en een financiële meevaller van 500 miljoen euro; dat betekent een bezuiniging van 1,5 miljard euro.

Over een concrete invulling van de bezuinigingen zijn vrijdag wel afspraken gemaakt, maar Balkenende en Bos wilden die niet geven. Ze worden in de loop van volgende maand eerst naar de Tweede Kamer gestuurd.

De overschrijdingen van de budgetten zitten vooral bij de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Sociale Zaken. Zo zag Bos eerder al 'grote problemen' in de zorg. Het gebruik van bepaalde medicijnen en medische hulp is veel groter dan verwacht. Ook zijn er tegenvallers doordat medisch specialisten veel meer verdienen dan vooraf ingeschat. In totaal zou dat bij het ministerie van Volksgezondheid een tekort opleveren van 900 miljoen euro.


Ze zijn eruit: 1,8 miljard euro aan bezuinigingen verdeeld  (foto: DAG)