Bos scoort beste in vertrouwenspeiling

Minister Wouter Bos (Financiën) geniet van alle ministers in het kabinet het meeste vertrouwen. In een peiling van EénVandaag haalt hij 32,5 procent. Partijgenoot en minister van Onderwijs Ronald Plasterk is tweede met 24,1 procent. Premier Jan Peter Balkenende derde met 23,5 procent.

EénVandaag hield het onderzoek onder 25.000 mensen. Er werd ook gevraagd naar ministers in wie mensen het minste vertrouwen hebben. Hier scoorde Balkenende het hoogst met 28,1 procent, gevolgd door minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin). De tweede ChristenUnie-minister in het kabinet, Eimert van Middelkoop (Defensie) is derde. Wouter Bos staat op die lijst vijfde.

Van de ondervraagden heeft 31 procent vertrouwen in het kabinet. In december vorig jaar, nadat het kabinet net Nederlandse banken van de afgrond had gered, was er nog vertrouwen bij 37 procent. Een ruime meerderheid van de ondervraagde mensen denkt dat het CDA van premier Jan Peter Balkenende de meeste invloed heeft op het kabinetsbeleid. Slechts 18 procent denkt dat de PvdA het meest te zeggen heeft.