Rome lanceert Michelingids voor kerk

Wie een gelovig mens is en een bezoekje wil brengen aan de bakermat van de katholieke kerk, kan sinds kort terugvallen op een boekje. Niet de bijbel, maar de 'Guida alle Messe' (Gids voor de Mis) wijst je de hotste kerken van Rome.

Het boekje is gebaseerd op de welbekende Michelingids. Niet zo vreemd aangezien Camillo Langone, de culinaire recensent van de Italiaanse krant Il Foglio, naast zijn recensies over restaurants heeft  besloten ook eens zijn religieuze ervaringen in de Romeinse kerken op papier te zetten.

De kerkengids werkt echter niet met sterren. Nee, de kerken met de lekkerste bankjes, de mooiste preken en de beste koren worden beloond met kaarsjes en missaaltjes.  

Langone steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Zo verafschuwt hij bijvoorbeeld de plastic stoeltjes in de Sant'Eugenio, die "niet alleen onesthetisch, maar ook nog eens anti-liturgisch zijn, nog afgezien van de afschuwelijke plastic bloemen op de zijaltaren." De prachtige kerststal in december blijkt echter de redder te zijn. Dankzij het kersttafereeltje wordt de kerk toch nog beloond met vier kaarsjes.

Kerken die vragen of de gelovigen hun gsm willen uitzetten scoren hoge ogen. Neonverlichting en nepkaarsen leveren echter strafpunten op. Wie echt wil gaan voor de maximale score van vijf kaarsjes, moet kaarsen van echte was en live orgelmuziek in huis halen.


Metal Church zal wel niet veel kaarsjes scoren