Gemeente Delft buit nabestaanden uit

Gemeente Delft haalt het bloed onder de nagels vandaan bij bezoekers van begraafplaats Jaffa. Sinds kort moet er parkeergeld betaald worden wanneer iemand de begraafplaats bezoekt. Mensen die geen kaartje achter hun voorruit leggen krijgen deze week nog een waarschuwing, vanaf volgende week onherroepelijk een gele prent.

Nabestaanden van overledenen die op de Delftse begraafplaats liggen, zijn woedend. "Een begraafplaats is een openbare ruimte en die moet dus vrij toegankelijk zijn! Dit gaat echt over de grens. Alsof mensen voor hun plezier naar een graf gaan", zegt Aad Meuleman, die elke week een bezoek brengt aan het graf van zijn overleden vrouw.

De circa dertig parkeerplaatsen van begraafplaats Jaffa worden grotendeels gebruikt door medewerkers van de universiteit, waardoor de gemeente zegt geen andere keus te hebben. "Deze mensen krijgen te maken met parkeerproblemen door verbouwingen in de TU-wijk, waardoor ze uitwijken naar Jaffa", zegt een woordvoerder.

De oppositiepartijen in de gemeenteraad willen een andere oplossing, zoals slagbomen. Want volgens een woordvoerder van de begraafplaats staat de parkeerplaats nog elke dag stampvol met auto's van de universiteit.