Roken blijkt ook slecht voor je spieren

De spieren van mensen die roken zijn eerder vermoeid dan spieren van niet-rokers. Dat stelt Rob Wüst in zijn proefschrift over de veranderingen in de skeletspier door het roken. Deze spier regelt de bewegingen van een gewricht.

Wüst constateert dat roken acuut iets doet met spieren. "Mogelijk door beperkte zuurstofaanvoer en zuurstofgebruik van de spier door stoffen in sigarettenrook”, aldus de bewegingswetenschapper, die 9 april promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In het onderzoek gaf Wüst niet-rokende en rokende proefpersonen met normale longfunctie een prikkel waardoor de bovenbeenspieren regelmatig samentrokken. Zo zag de onderzoeker wat er met de spier gebeurt, zonder rekening te houden met eventuele verschillen in motivatie.

"Het bleek dat de spieren van rokers veel eerder vermoeid waren dan die van niet-rokers, ongeacht hoeveel sigaretten per dag of hoe lang iemand had gerookt. Het lijkt er dus op dat roken acuut iets met spieren doet, mogelijk via een beperking van de zuurstofaanvoer naar en -gebruik door spieren door stoffen in de sigarettenrook."


Roken blijkt ook slecht voor je spieren  (foto: DAG)