IMF: Oost-Europa moet euro invoeren

Oost- en Midden-Europese landen die getroffen worden door de economische recessie, moeten hun eigen valuta zo snel mogelijk omruilen voor de euro. Dat adviseert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vertrouwelijk rapport waaruit de Britse krant Financial Times maandag citeert.

De sterke waardedalingen van de eigen valuta heeft in bijvoorbeeld Polen, Hongarije en Roemenië veel burgers die leningen hebben afgesloten in buitenlandse valuta in grote problemen gebracht. Invoering van de euro zou die problemen voor een groot deeel oplossen. "Zonder euro zou het aanpakken van de schuldenberg enorme binnenlandse maatregelen vergen, die op groot politiek verzet stuiten", aldus de opstellers van het rapport.

De betreffende landen, die door het IMF niet specifiek worden genoemd, zouden geen volwaardig lid van de eurozone hoeven te worden. De huidige groep eurolanden zou de toetredingsregels moeten versoepelen, zodat het mogelijk wordt om de euro in te voeren zonder zeggenschap te krijgen over de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het IMF schreef het rapport in maart. Volgens de Financial Times maakte het deel uit van een poging van het fonds, de Wereldbank en de Europese ontwikkelingsbank EBRD om de Europese Unie te bewegen tot een reddingsplan voor de Oost- en Midden-Europese landen.