Staking vrachtwagenchauffeurs loopt uit de hand

Bij transportbedrijf Schavemaker in Hazeldonk is dinsdag een staking van Poolse vrachtwagenchauffeurs uit de hand gelopen. Tien stakers hadden zich opgesloten in hun vrachtwagen om te verhinderen dat ander werkwillig personeel wel ging rijden. Als reactie daarop heeft de directeur van Schavemaker transport BV een beveiligingsbedrijf ingeschakeld.

De politie hield vijf mensen aan: de 40-jarige directeur van het bedrijf wegens uitlokken van geweld en vier Limburgers voor geweldpleging. FNV Bondgenoten is woedend over de actie van het transportbedrijf. 'Te gek voor woorden', zegt Reinier Stroo. 'Als je een geschil niet op kunt lossen met woorden, bel je de politie, niet een beveiligingsbedrijf. Dit doet de sector geen goed.' Het ging hier om een staking met als inzet een hoger salaris, volgens FNV Bondgenoten verdienen de Polen ongeveer zes á zevenhonderd euro per maand.

Volgens Henk Schavemaker, de vader van de gearresteerde directeur, ging het om een 'solidariteitsstaking', Schavemaker BV had vorige week vijf mensen ontslagen wegens diefstal. Hierop hebben vijfentwintig chauffeurs verspreid over Europa hun wagens aan de kant gezet. Schavemaker senior geeft toe dat zij de onkostenvergoeding voor de Polen verlaagd hadden.