China blokkeert verkeer Youtube

Maandagmiddag merkte Google een daling van verkeer uit China naar zijn populaire website Youtube. Vanaf begin vandaag krijgen internetgebruikers uit het land de welbekende melding: “Network Timeout. The server at youtube.com is taking too long to respond.” De Chinese regering heeft niet toegegeven dat ze Youtube ook daadwerkelijk geblokkeerd heeft.

Veel Chinezen speculeren over deze recente blokkade. Zo zijn er mensen die denken dat China de bevolking probeert te onthouden van de zeldzame beelden waarop te zien is hoe de Chinese politie Tibetaanse demonstranten mishandelt. Deze video is online gezet door een groep Tibetanen die het land is uitgezet. 

Het komt overigens wel vaker voor dat China het internetverkeer naar Youtube blokkeert. Volgens het land is Youtube een politiek onverantwoord medium dat teveel Amerikaans stemgeluid laat horen. Tijdens de onrust in Tibet en Taiwan werden zelfs de televisiezenders CNN en BBC geblokkeerd door de regering.

China is niet bang voor het internet”, zei een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “We handhaven het internet enkel zoals in onze wet staat. Zo voorkomen we dat pijnlijke informatie verspreid wordt.