Mobiel bellen goedkoper geworden in EU

Mobiel bellen is vorig jaar in de Europese Unie goedkoper geworden. De kosten daalden van gemiddeld 21,48 euro tot 19,49 euro per maand. Europees Commissaris Viviane Reding (Telecommunicatie) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Volgens haar zijn de lagere kosten het gevolg van EU-beleid, zoals het bevorderen van de concurrentie in de telecomsector. Europa gaat volgens Reding aan kop wat betreft het aantal abonnees op mobiele telefoondiensten met 119 procent (sommige mensen hebben meer danéén mobiele telefoon). In de VS heeft 87 procent een abonnement en in Japan 84 procent.

De telecomsector in de EU bleef vorig jaar ondanks de economische crisis groeien, aldus Reding. De inkomsten ervan worden geraamd op 300 miljard euro in 2008, 1,3 procent meer dan in 2007.

Driekwart van de Europese consumenten beschikt volgens Reding over een snelle internetverbinding. Als het gaat om breedbandinternet gaat Nederland met Denemarken aan kop: ruim 35 procent van de bevolking heeft in deze twee landen een aansluiting.

Nu kan er dus ook meer onbewust asociaal gebeld worden in de trein.  (foto: ANP)