Rellen over aidsuitspraken paus

Extreemrechtse en extreemlinkse jongeren zijn vandaag in Parijs slaags geraakt naar aanleiding van omstreden uitspraken van paus Benedictus XVI. De kerkvorst zei afgelopen week bij het begin van zijn reis naar Afrika dat het uitdelen van condooms niet de manier is om de ziekte aids te bestrijden, maar het probleem juist verergert.

Een groep van circa dertig linkse activisten gooide vandaag condooms op de grond bij de Notre-Dame, op het moment dat gelovigen net de kathedraal verlieten. Daarop braken gevechten uit met circa twintig extreemrechtse jongeren, die posters met daarop de tekst 'Laat mijn paus met rust' bij zich hadden. Er viel een gewonde. De politie arresteerde drie mensen.

De uitspraken van de paus zijn in Frankrijk slecht gevallen. Politici van zowel links als rechts uitten stevige kritiek. De populariteit van de kerkvorst onder de Fransen is flink gedaald. Uit een peiling blijkt dat 57 procent van de bevolking hem als een slechte kerkvorst beschouwt. Van de Franse katholieken wil 43 procent dat de Duitser stopt als paus.