Arts schrijft recept voor 1000 pillen

Een arts, uit de regio Enschede, heeft vorige maand twee keer een recept voor duizend slaappillen uitgeschreven. Één apotheek heeft de uitgifte geweigerd en verhaal gehaald bij de arts. De KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie) kwam het recordrecept op het spoor door een aangifte bij een meldpunt voor apothekers.

Sinds 1 januari moeten gebruikers van slaapmiddelen de medicijnen zelf betalen. Dat levert bij apotheken agressieve taferelen op. Ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders gebruiken slaap- en kalmeringspillen. Tussen de 50.000 en 700.000 gebruikers zijn hieraan verslaafd.

De KNMP kan de arts in kwestie niet aanklagen. Doordat de pillen door de patiënt zelf worden betaald is de beperking van dertig stuks per maand niet meer van toepassing. De KNMP is van mening dat de arts zeer onverantwoord te werk is gegaan. Het ging in beide gevallen over oxazepam. 'Met die hoeveelheid krijg je een heel bejaardenhuis plat', zegt Annemieke Horiks, zelf ook apotheker. Een megarecept kan ook de zwarte markt voeden, waarschuwt ze.

In combinatie met alcohol kan oxazepam dodelijk zijn. Huisartsen krijgen de laatste tijd veel kritiek doordat zij te makkelijk herhaalrecepten voor verslavende middelen zouden voorschrijven.