Mosquito mogelijk discriminerend

De mosquito, die gebruikt wordt tegen hangjongeren, is 'stigmatiserend' en neigt zelfs naar discriminatie. Dit is wat de Rotterdamse wethouder Rik Grashoff, GroenLinks, participatie en cultuur, tegenover het AD zegt over het apparaatje dat een irritante pieptoon voortbrengt om hangjeugd te verjagen. Grashoff zegt er geen voorstander van te zijn aangezien het alle jongeren over één kam zou scheren.  Het apparaat zou stigmatiserend werken.

Het ultrasone geluid van de mosquito zou alleen te horen moeten zijn door jongeren onder de vijfentwintig jaar, maar veel ouderen horen de hinderlijke pieptoon ook. De lawaaivervuilers hangen op plaatsen waar hangjongeren voor overlast zorgen, waaronder winkelcentrum Zuidplein, het Schouwburgplein en metrostation Oosterflank in Rotterdam. In totaal hangen er in Rotterdam ongeveer vijftig van deze 'verjaagapparaten'.

Volgens Grashoff gaat de mosquito tegen zijn integratiebeleid in. Hij zegt in het AD: "Uit oogpunt van participatie proberen we een meer positieve toon aan te slaan. Wat is er gebeurd met de stijlvorm van het gesprek? Waarom gaan we niet eerst praten met die jongeren? Ze hangen vooral op plekken waar allochtone jongeren samenkomen. Als je niet oppast, werk je discriminatie in de hand."

Het is nog niet zeker of het gebruik van de mosquito voortgezet wordt in Rotterdam. Nu zowel GroenLinks, SP en de D66 protesteren tegen het gebruik van het ultrasonische geluid, is besloten eerst het debat in de Tweede Kamer af te wachten. Deze staat ingepland voor volgende week. Minister Ter Horst liet vorig jaar nog weten dat de mosquito mogelijk in strijd is met verschillende grondrechten. Zo zou het 'recht op bewegingsvrijheid' aangetast worden, en zou het ingaan tegen de 'onaantastbaarheid van het lichaam'.

Peter van Heemst, fractievoorzitter PvdA in Rotterdam, heeft geen bezwaar tegen het gebruik van de mosquito. Uit recent onderzoek is gebleken dat het ultrasonische geluid onschadelijk is voor het gehoor. De PvdA-fractie heeft daarom onlangs toestemming gegeven voor het gebruik ervan, mits dat het apparaat tijdelijk en alleen in 'acute overlastsituaties' gebruikt wordt.