Man krijgt 75 euro per rokende buschauffeur

Pierre Verloo uit Merksem kan rijk worden door rokende buschauffeurs. De Belg krijgt namelijk maar liefst 75 euro per keer dat hij een rokende buschauffeur verraadt.

Dit is een unieke uitspraak van de rechtbank van Mechelen in een zaak die al sinds 2005 speelt. Verloo ergert zich namelijk groen en geel aan rokende buschauffeurs, en werd door de rechter in het gelijk gesteld. De Lijn, de Vlaamse OV-onderneming, ging in hoger beroep, maar de rechter bleef voet bij stuk houden.

En nu krijgt Verloo dus 75 euro per rokende buschauffeur die hij betrapt. Dit geld krijgt hij niet van de bewuste chauffeur, maar van De Lijn. De ludieke actie is vijf maanden geldig met een maximum van 25.000 euro.

Woordvoerder Koen Peeters van De Lijn zegt dat er op wordt toegezien dat het personeel het algehele rookverbod wel naleeft. "Naar aanleiding van het vonnis verspreiden we onder onze chauffeurs het bericht dat iedereen het rookverbod moet respecteren. Vorig jaar waren er voor de stad Antwerpen elf sancties inzake de overtreding van het rookverbod in bussen, trams of op publieke plaatsen."