Miljoenen uit IJsland voor Groningen en Dordrecht

De IJslandse Kaupthing Bank heeft zowel de provincie Groningen als de gemeente Dordrecht miljoenen euro's terugbetaald. Groningen had 20,9 miljoen euro uitgezet bij de IJslandse bank, bij de gemeente Dordrecht ging het om 3,4 miljoen euro.

De noordelijke provincie kreeg bovendien 0,9 miljoen euro rente gestort, Dordrecht kreeg bijna twee ton aan rente uitgekeerd. Dat hebben beide overheden vandaag bekendgemaakt.

Groningen had in totaal dertig miljoen euro uitstaan bij twee IJslandse banken. Door het omvallen van beide banken leek de provincie naar haar geld te kunnen fluiten. Nu krijgt Groningen het grootste gedeelte van het verloren geld terug dankzij een nieuwe wet. Door deze wet krijgen particuliere rekeninghouders zoals de provincie Groningen voorrang op banken en financiële instellingen bij het terugbetalen van de schulden.

Over de 10 miljoen euro die is uitgezet bij de Landsbanki, bestaat nog onduidelijkheid. Dordrecht heeft ook geld uitstaan bij de Landsbanki. Het gaat om een bedrag van 8 miljoen euro.

Het provinciebestuur en het gemeentebestuur doen er samen met onder meer Den Haag en het Rijk alles aan om ook dit geld terug te krijgen. "We verwachten dat we ook dit bedrag op den duur terugkrijgen", aldus een provinciewoordvoerder.