EU: IE moet uit Windows verdwijnen

De Europese Commissie wil dat Microsoft in Europa zijn webbrowser Internet Explorer loskoppelt van Windows. De EU is van mening dat Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliepositie en onderneemt daarom juridische stappen tegen de softwareontwikkelaar. Het bedrijf heeft acht weken de tijd om te reageren.

Negentig procent van alle pc's draait op Windows en het daaraan gekoppelde Internet Explorer heeft een marktaandeel van bijna zeventig procent.  Volgens de EU maakt Microsoft misbruik van zijn dominante positie en schendt het bedrijf daarmee de Europese regels. Concurrerende browsers, zoals Firefox en Opera, worden op een oneerlijke manier beconcurreerd. Overigens snoept de concurrentie elk jaar weer wat marktaandeel van IE af.

Het is niet voor de eerste keer dat de EU Microsoft aanpakt. Begin vorig jaar kreeg het bedrijf een boete van 899 miljoen euro vanwege het niet nakomen van de concurrentieregels. Een paar maanden daarvoor deelde EU-commissaris Kroes al een boete van een half miljard euro uit en ook in 2004 en 2006 moest het bedrijf honderden miljoenen aan boetes betalen.