Nederlanders laten zich massaal oplichten

Nederlanders laten zich massaal geld uit de zak kloppen door oplichters. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onder ongeveer 1900 Nederlanders.

Volgens de onderzoekers heeft ruim één op de tien Nederlanders tussen januari 2006 en juni 2008 te maken gehad met oplichters. Die slaagden in ongeveer een derde (31 procent) van de gevallen in hun opzet. Vooral het niet of slecht leveren van producten, bijvoorbeeld via websites als eBay of Marktplaats, blijkt een succesvolle methode te zijn. Het rapport bevestigt een bericht in het Nederlands Dagblad van vandaag.

In meer dan de helft van de gevallen weten de oplichters hun slachtoffers een bedrag van onder de 500 euro af te troggelen. In 22 procent van de fraudegevallen bedraagt de buit tot 10.000 euro. 6 Procent van de respondenten zegt voor meer dan 10 mille het schip in te zijn gegaan.

Oplichters die mensen persoonlijk benaderen, zijn het meest succesvol. Ongeveer een derde van de slachtoffers is op deze wijze gedupeerd. Wanneer de beoogde slachtoffers via internet of telefoon benaderd worden, vangen oplichters aanzienlijk vaker bot.


Nederlanders laten zich massaal oplichten  (foto: DAG)