Máxima op zoek naar nieuwe baan

Prinses Máxima staat open voor een nieuwe internationale baan op het gebied van microfinanciering, mits deze inhoudelijk interessant genoeg is en zij de functie kan combineren met haar gezinsleven. Dat zei de prinses gisteren in een interview met De Telegraaf. "Ik zeg bij voorbaat geen nee tegen een nieuwe uitdaging in dit veld, maar het moet wel leuk blijven."

Máxima was de afgelopen vier jaar ambassadrice voor microkrediet. Daarbij kunnen mensen in ontwikkelingslanden een kleine lening afsluiten als ze een goed plan voor bijvoorbeeld het opzetten van een eigen bedrijfje hebben. De adviesgroep van de Verenigde Naties voor Toegankelijke Financiële Diensten houdt op te bestaan, nadat de prinses eind vorige maand in Qatar de aanbevelingen overhandigde aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon.

In De Telegraaf noemt Máxima microkrediet 'een geweldig instrument om mensen uit hun armoede te halen'. Nederland is volgens de prinses een gidsland op het gebied van microfinanciering. Ze wil zich in blijven zetten voor de strijd tegen armoede, maar is kritisch bij het aannemen van nieuwe internationale functies. "Ik ben kritisch: het moet voldoende inhoud en effect hebben en het moet te combineren zijn met mijn gezin en werk in Nederland." Máxima zet zich onder meer in voor het Oranje Fonds.