Amsterdamse kroegen negeren rookverbod

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen week in 75 Amsterdamse kroegen het rookverbod gecontroleerd. Dertig cafés overtraden de regels, meldt de VWA vandaag.

Sinds 1 oktober inspecteerden controleurs 5100 bedrijven in het hele land waarvan werd vermoed dat daar de regels werden overtreden. Dat leidde tot zeventienhonderd boetes. Afgelopen week bezochten controleurs weer een groot aantal dorpen en steden. De VWA denkt dat grosso modo twee op de drie cafés voldoen aan de wettelijke eisen.

Onder meer in Den Haag, Zoetermeer en Voorburg werd gericht gecontroleerd. Hier werden 146 bedrijven bezocht, waarvan er zestig het rookverbod aan hun laars lapten. In Rotterdam bleek dat een op de drie 'verdachte' cafés zich niet aan de regels hield. Van de 78 bezochte bedrijven kregen er 26 een boete.

In het noordoosten van Nederland bleken alle gecontroleerde cafés in Rheden, Doesburg, Stadskanaal, Groesbeek en Veendam zich aan het rookverbod te houden. In Assen en omgeving werden 41 bedrijven gecontroleerd. Daar voldeden zes cafés niet aan de eisen. De VWA noemt dat een positieve score.

In Noord-Holland bezochten controleurs 62 cafés. In Enkhuizen, Medemblik en Hoorn deelden zij 27 boetes uit. In Brabant namen de controleurs een kijkje in cafés in Den Bosch, Schijndel en Oss. Van de 94 bezochte cafés kregen er 31 een boete.