Kredietcrisis jaagt jeugd naar het buitenland

Uit cijfers van reisorganisatie Activity International blijkt dat er de afgelopen drie maanden flink meer jongeren hun geluk in het buitenland hebben gezocht. De drempel om in het buitenland op werkvakantie te gaan is door de recessie een stuk lager geworden.

Bij de reisorganisatie is vooral Australië populair als werkvakantie. Een woordvoerder van platform Joho voor werk- en vrijwilligersreizen naar het buitenland zegt: "We hebben de laatste maand een kwart meer inschrijvingen op de website voor werken in het buitenland in vergelijking met november vorig jaar. Ook zijn er meer verzekeringen voor expats verkocht."

Stijging in aantallen

Duidelijke verschillen zijn volgens hem pas over een half jaar zichtbaar: "Mensen die nu naar het buitenland vertrekken, hebben de beslissing om te gaan over het algemeen al eerder genomen, voor de crisis zeg maar. We zien wel heel duidelijk dat met name jongeren zich aan het oriënteren zijn op hun mogelijkheden."

Tussen oktober en december gingen in 2007 vertrokken nog 440 mensen naar het buitenland, dit jaar is dat getal opgelopen tot 528 personen. Het gaat voornamelijk om jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Tijdens de vorige dip in de economie, begin deze eeuw, was deze ontwikkeling ook al zichtbaar.