Toiletten verdwijnen niet uit oude sprinters

De toiletten in de bestaande modellen sprinters van de Nederlandse Spoorwegen worden toch niet verwijderd. Dat zei een woordvoerder van de NS vandaag. In het nieuwe model zit al geen toilet meer en de NS overwoog om ook de toiletten uit de oude modellen te verwijderen. Dit zou de 'transparantie' van de treinstellen ten goede komen en daarmee de veiligheid.

Van het bestaande type sprinter rijden volgend jaar nog zestig modellen. De NS wil volgend jaar 99 sprinters van het nieuwe model zonder toilet laten rijden. Dit jaar reden er al dertig sprinters van het nieuwe model.

De korte lijnen doen vijftien tot twintig minuten over een ritje, een tijd waarvan door de NS wordt verondersteld dat iedereen het doen van zijn behoefte kan uitstellen. Daarnaast wordt momenteel, volgens een woordvoerder, veel misbruik gemaakt van de toiletten in de treinen. Zo wordt er drugs in gebruikt.

Reizigersvereniging Rover verklaart blij te zijn dat het plan van de NS 'geen realiteit is geworden'. De vereniging maakt zich zorgen om mensen die vanwege medische redenen vaak naar het toilet moeten. Over de nieuwe sprinters zonder toiletten zouden al klachten zijn binnengekomen. Om hoeveel klachten het gaat, is niet duidelijk.