Camera's gaan misdrijven voorspellen

De film Minority Report, waarin mensen worden gearresteerd alvorens ze iets misdaan hebben, wordt realiteit. Dat is waarmee critici het nieuwe plan van de Britse overheid vergeleken. De camera's waarschuwen waarnemers op zogenoemd “verdacht gedrag”, zoals rondhangen en ongebruikelijk langzaam lopen. Iemand die daardoor als verdacht wordt aangemerkt door de camera's, kan zijn gedrag moeten verantwoorden aan een politieagent.

De angst in Groot-Brittannië voor een controlemaatschappij is groot. Er zijn inmiddels al 4,2 miljoen camera’s die de burgers in de gaten houden. Eerder dit jaar nog noemde een hoofdinspecteur van de Londense politie de Britse veiligheidscamera’s een fiasco.
Momenteel worden de camera's getest in publieke gelegenheden. Computers analyseren de bewegingen van mensen en voertuigen in het cameraframe. Wanneer iemand zich “verdacht” gedraagt, dan stuurt de computer een alarmbericht naar de CCTV waarnemer. De waarnemer bekijkt de beelden en schakelt de politie in indien hij dit nodig vindt.

Het brengen van dure Hollywood sci-fi op de straat zal nooit zo effectief zijn als het hebben van politie op die plekken om criminaliteit te bestrijden”, aldus een woordvoerder van een mensenrechtengroepering.

Minority Report
Minority Report, de nabije realiteit?