'Donorpolis is goedkope commerciŽle stunt'

De donorpolis, een korting tot tien procent op de basiszorgverzekering voor orgaandonoren, is een 'goedkope commerciële stunt'. Dat stelt Peter Ruys, oprichter van vergelijkingssite zorgkiezer.nl. Iedereen die bij het donorregistratiesysteem heeft aangegeven al dan niet orgaandonor te willen zijn, kan de speciale polis vanaf vandaag aanvragen.

Met de speciale verzekeringspolis kunnen orgaandonoren per jaar zo'n 120 euro korting krijgen op hun ziektekostenverzekering. Ook mensen die aangegeven hebben na hun dood geen organen of weefsels af te willen staan, komen in aanmerking voor de polis. "We willen dat mensen een antwoord geven op de vraag of ze donor willen zijn", zegt Nils Karssens, directeur van SEZ, dat het initiatief voor de donorpolis nam.

Ruys noemt de polis een broodjeaapverhaal. "Iedereen kan een collectief starten en zo korting voor verzekerden bedingen. Straks krijgen we ook een aparte polis voor iedereen met blauwe ogen." Hij noemt het 'heel erg wrang om over de rug van een groot maatschappelijk probleem geld te willen verdienen'. "De deelnemende zorgverzekeraars zijn niet de goedkoopsten. Er zijn verzekeringen die al goedkoper zijn, dan kunnen de klanten hun ledematen behouden", aldus de oprichter van zorgkiezer.nl.

Karssens verwacht met de donorpolis enkele tienduizenden mensen over de streep te trekken, 'maar we hopen natuurlijk op honderdduizenden'. Volgens Ruys is dit een illusie. "Nederlanders stappen niet zomaar over. Verwacht wordt dat het aantal Nederlanders dat dit jaar van zorgverzekering verandert, historisch laag zal zijn. Een financiële prikkel is geen reden om tot donorschap over te gaan." Ruys verwacht dat twee tot drie procent een andere verzekering kiest. Vorig jaar stapte nog 3,6 procent over, een jaar eerder was dit 4,8 procent.

Karssens noemt de kritiek op de donorpolis 'niet relevant'. "Onze polis heeft een maatschappelijk doel. Collectief verzekerd zijn via de Postcodeloterij niet. Het is absoluut geen commerciële stunt."

Nederland telt zeven miljoen volwassenen die geen keus voor orgaandonatie kenbaar hebben gemaakt. Karssens is een van hen.