Bos: pleidooi Balkenende 'niet handig'

Wouter Bos laakt de timing van premier Jan Peter Balkenende (CDA) om een discussie over de hypotheekrenteaftrek aan te zwengelen. "Momenteel hebben huizenbezitters behoefte aan rust en zekerheid. Dan moet je daar niet over beginnen. Zelfs ik doe dat niet", zegt de PvdA-minister van Financiën vandaag in De Telegraaf. Bos doelt op de huidige economische crisis.

Balkenende liet zich maandag positief uit over de invoering van een vlaktaks. Het wetenschappelijk instituut van het CDA breekt in een rapport een lans voor de invoering van één tarief voor de inkomstenbelasting. Dat zou de hypotheekrenteaftrek eerlijker maken, omdat iedereen dan evenveel kan aftrekken. Balkenende noemde het rapport 'interessant'. Een dag later benadrukte Balkenende in de Tweede Kamer dat hij als partijleider had gesproken en niet als minister-president.

Volgens Bos weet Balkenende 'zelf ook wel' dat zijn actie niet handig was. Hij heeft de premier daarom niet aangesproken over de kwestie, schrijft het ochtendblad. Eerder deze week was Bos nog verheugd dat Balkenende iets had aangesneden dat lange tijd onbespreekbaar is geweest in het CDA.