Rechtbank velt oordeel over paddoverbod

De rechtbank in Den Haag beslist vandaag of het besluit om paddo's te verbieden buiten werking wordt gesteld. De Vereniging van Smartshophouders (Vlos) en een aantal smartshophouders hebben het kort geding aangespannen tegen de minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Het verbod moet volgens Klink maandag ingaan.

Een Kamermeerderheid schreeuwde eind maart om een paddoverbod. Dat gebeurde nadat een 17-jarige Franse omkwam toen ze van de overkapping van de IJ-tunnel sprong nadat ze onder meer paddo's had gebruikt.

De vereniging vreest dat een algemeen paddoverbod zal leiden tot financiële schade en sluiting van vele smartshops. De Vlos betreurt dit en vindt dat verkopers en afnemers van de hallucinogene paddestoelen op rauwe wijze voor het blok worden gezet. "Het beperkte aantal incidenten staat niet in verhouding tot de hoeveelheid paddo's die jaarlijks in Nederland wordt verkocht", meldde de vereniging eerder deze maand.

Volgens de brancheorganisatie worden er jaarlijks in Nederland ongeveer anderhalf miljoen porties paddo's verkocht en komen incidenten met de drug maar zeer zelden voor. Het besluit van Klink om een paddoverbod in te stellen is volgens de Vlos gebaseerd op aannames en ongefundeerde uitspraken. Leden van de brancheorganisatie voelen zich tekort gedaan door 'de onredelijke opstelling van de minister'. Ook moet nog maar blijken of het verbod niet ingaat tegen internationale verdragen.

Eind september werd nog bekendgemaakt dat het aantal incidenten met paddo's in Amsterdam lijkt te stabiliseren. In de eerste acht maanden van dit jaar moest ambulancepersoneel 97 keer uitrukken voor een incident met hallucinogene paddenstoelen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 102 keer, zo bleek uit cijfers van de GGD Amsterdam. In 98 procent van de gevallen gaat het om toeristen. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft overigens al aangegeven dat het verbod voorlopig niet wordt gehandhaafd in de hoofdstad.

GroenLinks Amsterdam en Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, voeren vandaag op het Leidseplein in Amsterdam actie tegen het aangekondigde paddoverbod. Zij willen dat een einde komt aan het 'bekrompen politieke klimaat in Nederland'. De kracht van het drugsbeleid zit volgens hen juist in regulering, want daarmee kan het gebruik in goede banen worden geleid. Onder het motto 'Stop de criminalisering van de paddo' delen de actievoerders verkleed als paddo's paddenstoelen uit.

De rechter neemt vandaag overigens alleen een besluit. De motivatie van dat besluit volgt later.